August 2020
S M T W T F S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ciclul azotului pe intelesul tuturor

Am observat ca modul de efectuare a ciclului azotului, ciclarea, nu este prea bine inteles si respectat de catre noii acvaristi si de aceea m-am gandit sa il explic intr-o forma mai accesibila si celor care de abia si-au cumparat un acvariu si doresc sa se bucure de el. Respectarea unor reguli simple ,zic eu, va va ajuta sa obtineti rezultatul dorit. In acest articol exista o parte de teorie precum si cateva considerente practice.
Majoritatea celor care au ca hobby acvaristica il abandoneaza din cauza faptului ca devin frustrati atunci cand toti pestii incep sa moara. De obicei proprietarii merg si cumpara noi pesti. Majoritatea acestor dezastre pot fi evitate prin intelegerea ciclului azotului si o urmarire indeaproape a parametrilor apei.
Pestii elibereaza amoniac prin dejectii. Amoniacul este eliberat si atunci cand resturi de hrana excesiva si pesti morti sunt lasate sa se descompuna in acvariu. De aceea, este foarte important sa nu hraniti pestii in exces si sa mentineti un nivel ridicat de curatenie in acvariu. Amoniacul este toxic pentru pesti, atunci cand nivelul acestuia creste foarte mult si asta se intampla deoarece bacteriile numite nitrosomonas nu s-au dezvoltat inca. Ele sunt cele care descompun amoniacul in nitriti(NO2), substante care sunt mai putin toxice decat amoniacul.
Bacteriile nitrosomonas vor adera la orice suprafata, cum ar fi: substrat, in interiorul filtrului, pe buretele filtrului, etc. In primele doua saptamani, se va remarca o reducere a nivelului de amoniac, iar nivelul de nitriti va incepe sa se mareasca.
Dupa aceea, nitritii vor fi descompusi de nitrobacterii in nitrati. Nitrobacteriile se vor depune pe acelasi tip de suprafete ca nitrosomonas. Nitrobacteriile vor produce nitrati prin descompunererea nitritilor. Nitritii pot fi periculosi pentru pesti daca este permis sa depaseasca un anumit prag de siguranta, de regula >0,3mg/l. Cand se observa ca nivelul de nitriti se reduce, puteti sa va asteptati sa creasca nivelul de nitrati.
Intr-un acvariu nou, se poate observa o crestere usoara de amoniac si bineinteles de nitriti, atunci cand adaugati un numar important de pesti noi. Un acvariu „matur” nu ar trebui sa prezinte niveluri detectabile de amoniac sau nitriti. Daca aceste substante sunt prezente in acvariu, trebuie sa determinati cauzele aparitiei si sa rezolvati problema cat se poate de repede.
Nitratii(NO3) nu sunt atat de toxici ca precursorii lor. Majoritatea pestilor toleraza chiar si nivele ridicate de nitrati, daca aceasta crestere este lenta. Pestii care stau intr-un astfel de mediu nu vor trai foarte mult si nu-si vor atinge potentialul maxim. O alta problema cu nivelul ridicat al nitratilor apare atunci cand adaugam pesti noi. De obicei, poluantii din apa sunt mult prea numerosi pentru ca noii veniti sa se adapteze, si de aceea pestii se imbolnavesc sau mor. Nivelul ridicat de nitrati este raspunzator si pentru reducerea rezistentei la boala. Plantele folosesc nitratii din apa ca si hrana. Daca acestia sunt in cantitati excesive in apa, plantele vor stoca in interiorul lor nitratii. Acest lucru va duce la otravirea plantelor cu nitrati. Se va observa faptul ca acestea nu mai cresc si frunzele lor se distrug si in final planta va muri. Ca o regula generala, un nivel de nitrati sub 25-50 ppm nu va dauna pestilor sau nu va incetini cresterea lor.
In general, pentru majoritatea oamenilor, cea mai usoara metoda de reducere a nitratilor este de a schimba apa. Bacteriile nitrosomonas si nitrobacter sunt aerobe, ceea ce inseamna ca au nevoie de oxigen pentru a supravietui. Numarul lor poate fi afectat de lipsa oxigenului, ca de exemplu un substrat care este plin de reziduuri cauzatoare de pungi anaerobe(lipsite de oxigen) sau zonele din acvariu care nu primesc suficient oxigen din cauza circuitului deficitar al apei. Cand curatati acvariul, fiti atenti sa nu-l curatati excesiv de bine. Nu curatati filtrul, insertiile, substratul, etc. in aceeasi etapa – s-ar putea sa riscati sa pierdeti parti importante din bacteriile benefice. Clorul si cloramina le vor ucide, precum si apa fierbinte, asa ca fiti atenti cand clatiti filtrele.
Atat nitrosomonas cat si nitrobacter au nevoie de micro-elemente nutritive care nu se gasesc in osmoza inversa, apa distilata sau alte forme de apa purificata. Unele antibiotice vor ucide si bacteriile benefice. Atunci cand tratati cu antibiotice apa din acvariu, verificati daca apare o crestere a poluarii. Depasirea pragului de siguranta la un anumit poluant depinde de toleranta si de specia pestilor pe care ii aveti. Incercati sa incepeti cu speciile mai robuste (rezistente) si mentineti nivelul de amoniac si nitriti la cel mai redus nivel pe care vi-l indica scala care vine odata cu kitul de testare. Intr-un acvariu nou, nu trebuie indepartat tot amoniacul si nitritii intrucat bacteriile au nevoie de hrana pentru a supravietui. Atunci cand se observa cresterea rapida a acestor niveluri, se vor face schimbari partiale ale apei.
Acestea fiind spuse putem trece si la considerente de ordin practic.
In general un ciclu al azotului dureaza intre 4 si 8 saptamani, uneori mai mult.
La o saptamana de la setarea acvariului, timp necesar plantelor sa prinda radacini si apei sa elimine gazele dizolvate se pot pune primii pesti, preferabil din specii rezistente( corry este un bun exemplu) pentru inceperea ciclului azotului. Acesti pesti in final vor fi afectati si vor muri sau vor trai mai putin decat media. In cazul in care nu sunt pesti suficienti in bazin ciclul nu va porni, iar daca sunt prea multi vor muri pestii din cauza cantitatii prea mari de ammoniac. Numarul de pesti ce se recomanda a fi pusi in bazin depinde de marimea bazinului, a pestilor, a filtrului, etc. Personal am inceput ciclul azotului, la un bazin de 200l, cu 6 corry.
Dupa adaugarea pestilor, la 3 zile se testeaza amoniacul si se continua pana incepe sa scada ajungand la zero, De asemenea, in cazul in care se observa ca pestii respira rapid, inoata dezordonat si la suprafata, se vor lua masuri de scaderea amoniacului, prin schimburi de apa. Nitritii se vor testa la o saptamana de la introducerea pestilor. Se vor face schimburi de apa pana ce acestia vor ajunge spre zero.In momentul in care nitritii scad, nitratii vor incepe sa creasca si vor fi mentinuti in limite prin schimburi de apa. Dupa circa doua saptamani se vor testa nitratii si vor fi mentinuti in limite normale tot prin schimburi de apa. La un moment dat nitratii vor scadea, acesta fiind un semn ca bacteriile nitrificatoare s-au dezvoltat. In momentul cand ajung la valori normale se mai pot introduce alti pesti, tot in numar limitat. De asemenea si Ph ul creste in timpul acestui proces, dupa care va reveni la valorile initiale. Daca se vor introduce prea multi ciclul azotului va fi repornit. Saptamanal se pot introduce cativa pesti pana se va atinge numarul dorit de pesti in acvariu. Recomand schimburi mai dese si in cantitate mai mica, aproximativ 25-30% din volumul bazinului, in cazul in care se schimba mai multa apa poate aparea socul de ph.
Ciclul azotului se poate porni cu orice materie organica aflata in apa. De exemplu se poate lua un burete murdar din filtrul altui acvariu matur, se poate folosi apa dintr-un bazin ciclat sau chiar se poate incepe prin introducerea deliberata in apa de ammoniac. Totusi aceasta practica se recomanda acvaristilor avansati.

Ce nu trebuie sa faceti :
1. NU adaugati alti pesti, asteptati incheierea ciclului azotului:
2. NU schimbati mediile filtrante deoarece sunt suport pentru bacteriile benefice:
3. NU deranjati coloniile de bacterii pana nu se stabilzeaza;
4. NU hraniti pestii in exces;
5. NU incercati sa modificati ph ul deoarece bacteriile nitrificatoare pot fi afectate de acest lucru, in timpul ciclului azotului este normala cresterea ph, acesta revenind la valori normale odata cu incheierea ciclului.

sursa: http://forum.acvarist.ro/showthread.php?4559-Ciclul-azotului-pe-intelesul-tuturor

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>